Tomáš KUBEŠ

19.06.2019 20:00

Tomáš Kubeš (1972) fotograf, novinář a cestovatel. Fotografii se věnuje vášnivě již od dětství stejně jako cestování a poznávání odlišných kultur. Několik let prožil putováním po Africe poznáváním tohoto svého zamilovaného kontinentu. Procestoval také Asii stopem například během půlroční cesty z Vladivostoku do Prahy, nebo při dalších výpravách do Indie a Nepálu. V současnosti fotografuje reportáže pro mnoho časopisů, navštívil více jak 120 zemí světa. 

Vedle reportážní fotografie se věnuje také portrétu, architektuře, reklamě a humanitární fotografii. Jeho snímky a články můžete najít v Česku v mnoha časopisech, například Koktejl, Lidé a Země, včetně zahraničních médií. Mezi nejznámější cesty patří "Srdce Afriky" – hledání pygmejů ve Střední Africe, splutí řeky Kongo, putování s Karavanou velbloudů za solí do Danakhilské pouště v Etiopii, nebo výprava do Jižního Súdánu během probíhající občanské války, nahlédnutí do bývalého Somálska (Somalilandu), návštěva tajemného souostroví Bijágos, a také další cesty na pomezí Súdánu a Etiopie, kde se ocitl také v zajetí, odkud musel prchnout. Stranou zájmu nezůstala ani pustá Sibiř - Jakutsko, Burjatsko, a nezkrocená Tuva. 

V současnosti kromě oblíbené Afriky, objevuje také poslední původní světy na ostrově Nová Guinea. Vše kolem nás se doslova před očima mění a mnohé tradiční obyvatele země pohlcuje moderní svět, proto dokumentuje to, co již dlouho existovat v původní podobě nebude.

 

1. STUPEŇ ZŠ

Galapágy: Ráj zvířat

Souostroví v Tichém oceánu bylo kdysi domovem pirátů a velrybářů. Dnes tyto ostrovy obdivují turisté a přírodovědci díky unikátním druhům zvířat, o která člověk doslova zakopává na každém kroku. Je možné se tu setkat s tuleni, želvami, žraloky, leguány zvanými Iguany. Hnízdí tu modronozí terejové, albatrosi, fregatky, tučňáci, volavky, plameňáci a mnoho dalších druhů. Tento neuvěřitelný kout proslavil svojí teorií Charles Darwin a dosud zůstává nezaměnitelným koutem světa.

 

 

České zvyky: Známé i ojedinělé.

Tradice v České republice nejsou jen historií, ale stále živým dědictvím. Stačí se vydat mezi masopustní masky na Vysočinu, nebo poznat o velikonocích netradiční Vodění Jidáše, případně vynášení smrtky, pletení pomlázky a malování kraslic. Ve Vlčnově již tradičně v květnu vyjíždí Jízda králů, naopak v červnu jinde slaví Slunovrat. O vinobraní není nouze o zábavu, stejně jako při tradičních hodech, nebo výlovech rybníků. A k prosinci patří nejen čert a Mikuláš, ale na Valašsku pověstné čertí průvody, stejně jako na Šumavě divoké Lucie. Vše přehledně od ledna do prosince je zmapováno za posledních 20 let.

 

 

Afrika: Nespoutaný kontinent.

Afrika to není jen Safari, ale také se podíváme jak se v Africe cestuje, jaké si lidé staví domy, nakoupíme v supermarketu pod širým nebem, zavítáme do školních lavic napříč kontinentem, za zvířaty a jejich příběhy, Afričany a jejich zvyky, ale také za kouzelníky. Zábavně a se zapojením žáků do děje procestujeme celou Afriku.

 

Asie: Fascinující exotika.

Ukázat Asii není jednoduché, ale příběhy několika typických zemí nám představí pulsující úchvatný kontinent. V Kyrgyzstánu nás čeká pozvání do jurty, v Číně zaujme megapole Peking, na Filipínách budeme pozorovat Nártouny, v Indonésii zavítáme za lidojedy, v Barmě se staneme mnichy, v Thajsku si budeme užívat sloní festival a mnohé dobroty.

 

Evropa: Pestrý kontinent.

Evropa není vůbec nudná, naopak i na našem kontinentu je spousta zajímavého. Společně se budeme toulat po Norsku, Anglii, Francii, Nizozemí, Španělsku, Itálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Každá země má své největší zajímavosti, ke kterým patří i netradiční příběh. Každý se zapojí naplno do cesty, která se může stát nejen snem, ale i skutečností.

 

Indie: Cesta do pohádky.

Indie je natolik fascinující zemí, že na ní nikdo nezapomene. Další vyzkoušená přednáška, kde poznáme její obyvatele, svět živých, bohů, svatých mužů, posvátných krav, největší festival velbloudů, koupání slonů, Tádž Mahal, svaté město Varanasí s řekou Gangou, auto na lidský pohon a především pohled na běžný život. To se musí vidět.

 

2. STUPEŇ ZŠ a SŠ

 

Africká mozaika: Afrika v kostce.

Přednáška připravená po dohodě s pedagogy, kterým chybělo průřezové poznání Afriky. Vydáme se do 20 zemí, za Afričany, kouzelníky a vúdú, do národních parků, do škol, ale také uvidíme, jak se cestuje, stravuje, bydlí a čemu Afričané věří. Zábavnou formou prostřednictvím zážitků a příběhů procestujeme Afriku a zjistíme, jak funguje černý kontinent.

 

 

Černobyl: Spící peklo.

Katastrofa jaderné elektrárny v Černobylu ovlivnila svět, nic není jako dříve. S následky se potýkáme dodnes a ještě dlouhých 22 tisíc let budeme. Jak to vše proběhlo, co se stalo po výbuchu, jak se to vypadá dnes v zakázané zóně a příběhy lidí, kteří neměli žít, nebo naopak si na sklonku života vybrali zakázanou zónu jako svůj domov. Včera i dnes, fakta i příběhy. Vydáme se do města duchů Pripjať, ale i do okolí poznat jak vypadá místo po více jak 33 letech od havárie.

 

Tam na východě (včetně Černobylu): Blízko, přesto daleko.

Země kam se moc nejezdí, přesto jsou blízké, ale i neznámé. Příběhy z Rumunska Moldávie, Podněstří a Ukrajiny. Černobyl - spící peklo, havárie, která změnila svět, minulost i současnost. Kyjev a poznání Ukrajiny. Moldávie - nejchudší země Evropy, neuvěřitelné sklepy s vínem. Podněstří - ve stínu rudé hvězdy. Rumunsko - Transylvánie, Drákula, zapomenutý Maramureš, ale i dědictví Nikolaje Čaušeska.

 

Galapágy a Ekvádor: Ráj zvířat.

Souostroví v Tichém oceánu bylo kdysi domovem pirátů a velrybářů. Dnes tyto ostrovy obdivují turisté a přírodovědci díky unikátním druhům zvířat, o která člověk doslova zakopává na každém kroku. Je možné se tu setkat s tuleni, želvami, žraloky, leguány zvanými Iguany. Hnízdí tu modronozí terejové, albatrosi, fregatky, tučňáci, volavky, plameňáci a mnoho dalších druhů. Tento neuvěřitelný kout proslavil svojí teorií Charles Darwin a dosud zůstává nezaměnitelným koutem světa. Během putování navštívíme i pevninu Ekvádoru, a to hlavní město Quito, sopku Cotopaxi nebo vyhlášenou lagunu Quilotoa.

 

Západní Afrika: Tradice i současnost.

Devět zemí - devět příběhů. Zážitky z cest po Západní Africe během 6 let od Senegalu do Beninu. Příroda, národní parky, přeplněná města, cestování na střeše auta, i na velbloudech, hliněné mešity, karnevaly, tradiční slavnosti masek, tržiště, koloniální historie, divoké bary i setkání u přeslazeného čaje. To vše jsou příběhy pulsující Západní Afriky, která je jedním krokem v civilizaci a druhým ve světě dávných zvyků a rituálů.

 

Vanuatu: Děti ráje.

Výprava na nejpřátelštější místo na světě, tropický ráj s průzračným mořem a stále usměvavými obyvateli, to vše nabízí 15 zapomenutých ostrovů země Vanuatu uprostřed Pacifiku. Palmové háje, lahodné kokosy, divoké pláže, modré díry, tradiční slavnosti, setkání s duchy i výstup na magickou a stále činnou sopku Mount Yasur na ostrově Tanna. To vše je neopakovatelný ráj plný pohody, klidu a jejich neuvěřitelných obyvatel.

 

Střední Asie: Divoká step i hory, kočovníci, jurty.

Uzbekistán na Hedvábné stezce, lodní hřbitov na Aralském jezeře, Buchara, Kazašská futuristická metropole Astana, kočovníci, divoké hory i doly Kyrgyzstánu, jurty, souboje na koních, setkání s kulturou poměrně neznámé střední Asie a Tádžického Pamíru.

 

Papua: Za lidojedy.

Dobrodružná cesta do doby kamenné za posledními lidojedy a obyvateli divoké Papuy Nové Guiney, která má přinést odpověď na jednoduchou otázku: Praktikují různé kmeny Papuy ještě kanibalismus? Během neskutečné cesty navštívíme pralesy, přebrodíme spoustu divokých řek, poznáme stromové lidi i hrůzostrašné bojovníky kmene Huli a další. Východní i západní Papua v jednom. Sopky, korálové moře, nepřístupná místa, lidé z doby kamenné, to všechno bude neuvěřitelné dobrodružství bez civilizace.

 

Evropa: Pestrý kontinent

Evropa není vůbec nudná, naopak i na našem kontinentu je spousta zajímavého. Společně se budeme toulat po 14 zemích, kde se odehraje 20 netradičních příběhů. Od Norska, přes Anglii, Francii, Nizozemí, Španělsko, Švýcarsko, Itálii, Německo, Polsko, Litvu, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko až do Řecka. Každá země má své největší zajímavosti, ke kterým patří příběh. Tato cesta se může stát nejen snem, ale i skutečností pro každého.

 

Barma: Země Buddhů.

Nebo také země tisíců pagod, zlatých chrámů, milionů soch Buddhy, země úsměvů a neuvěřitelných tradic, které už jinde v Asii nenajdete. Muži zde nosí sukně a ženy se zdobí thanakou. Procestujeme běžná místa jako je Yangoon, Mandalay, Bagan, Mrauk-U, jezero Inle, ale i uzavřené oblasti národů Chin a Padung - žirafích žen. Skvělé dobrodružství v pohodové zemi za hodinu a půl.

 

Balkán: Od maďarských kovbojů po Jadran.

Od Maďarských kovbojů, do paprikových polí, nezapomenutelných měst, divokých hor, fantastických klášterů, do stínu minaretů i k průzračnému moři. Místa bývalé Jugoslávie spolu s Maďarskem, kde každého čeká svět tradic i stopy nezahojených ran bojů.

 

Sibiř: Divoká příroda a její obyvatelé.

Sibiř – drsná výprava divočinou východní Sibiře. Cesta nabízí dvě tváře, nespoutanou přírodu v kontrastu s buddhistickým Burjatskem. Město Jakutsk, velkolepé oslavy slunovratu Ysyakh, Jakuti, pastevci sobů, šamani, řeka Lena a její Stolby, silnice koster, dálnice do Magadanu, gulagy, Burjatsko, Ulan Ude.

 

 

Maroko: Vůně orientu.

Vydat se do Maroka je jako putovat pohádkou – velkolepé paláce, královská města, oázy plné palem, Sahara na obzoru, pusté hory, kočovní Berbeři, nevěsty na prodej, datle, rybáři, barevná města, ale také tržiště plná vůně koření a dálek. Arabský svět spolu s tradicí kočovníků.

 
 

Kongo: Extrémní expedice do extrémní země.

Země, které se mnozí bojí, ale to co nabízí, je to nejlepší v Africe. Pro mnohé je peklem, ale pro jiné rájem. Výjimečná příroda, gorily, prales Ituri, pygmejové, měsíční plavba po řece Kongo, tajemní obyvatelé, návštěva školy, ale místa uprostřed občanské války. Jednoduše pohled do země obestřené tajemstvím a mnoha protiklady. Skutečná tvář Afriky, která už jinde není.

 

Barvy Indie: Neuvěřitelný mix kultur a náboženství.

Barevná sárí, největší velbloudí sraz na svět, bihárští sloni, lidští rikšové, svatí Sádhuové, prastaré Varanasí, Jaipur, Kolkata, život na uhlí, města z pohádek Tisíce a jedné noci, bělostný Taj Mahal – to nejlepší ze severní Indie.

 

Srdce Afriky: Výprava do Střední Afriky za posledními Pygmeji.

Střední Afrika je posledním rájem přírody, kde turisty zatím nepotkáte. Panenské pralesy, divoká příroda, každodenní úplatky, prvosjezd řeky Sanghy na gumovém člunu, cesty pralesy, hledání posledních Pygmejů, kteří dosud žijí tradičním způsobem života a také hledání odpovědí o stavu naší civilizace. Nejžádanější přednáška, kterou vidělo přes 30 000 diváků.

 

Střední Amerika: Legendy i současnost.

Střední Amerika je nespoutaný svět tradic, moderního světa i hýřivých barev - sopky, jezera, pralesy, fiesty, kohoutí zápasy, staří Mayové, mystika, pyramidy, káva, čokoláda, honáci, kontinent plný překvapení a divoké hudby. Naše putování povede z Panamy přes Nikaraguu do Hondurasu a Guatemaly.

 

Etiopie a Somaliland: Dvě netradiční země.

Cesta plná zážitků po Etiopii, Džibuty a Severním Somálsku v nikým neuznané republice Somaliland. Vydáme se do Addis Ababy, za hyenami, do bájné Lalibely oslavit nový rok a také netradičně do země která oficielně neexistuje – Somalilandu.

 

Vúdu Afrika: Tajemný kult a putování po Západní Africe.

Kouzla, čarodějové a tajemné kulty jsou poutavým příběhem o Západní Africe a jejím tajemstvím. Vydáme se do zapomenutého Beninu, Burkiny Faso, Toga i Ghany, kde se dosud dá vidět Afrika taková, jaká byla i před staletími.

 

Magické Bulharsko: Všichni tam byli, ale vlastně nikdo ho nezná.

Poslední exotika v Evropě, která ukrývá mnohá překvapení, hory Stara Planina, Rilský klášter, Trákové, věštkyně Baba Vangha, chození po uhlících, rituály, fascinující příroda, oblíbené moře.

 

Nizozemí: Kosmopolitní Evropa.

Nizozemí nejsou jen tulipány a sýry, ale také země, která má co představit. Podíváme se na ni, nejen ze země, ale také z lodě na vodních kanálech. Amsterdam, největší setkání lodí v Evropě Sail, narozeniny krále, květinové průvody, větrné mlýny, sýrárny, kola, hausbóty, tulení stanice.

 

Etiopie a její milénium: Cesta fascinující zemí po stopách králů.

Etiopie byla ještě poměrně nedávno uzavřenou zemí. Dnes však může každý obdivovat multikulturní zemi, kde žijí křesťané, muslimové i animisté. Vydáme se z Addis Ababy do malých vesniček i měst. V Lalibele si užijeme oslavy Nového roku, podle starého koptského kalendáře.